E.H.B.O. Vereniging Schiedam

De lof-trompet

Een aantal leden hebben zeer veel betekent voor de vereniging, of zijn om een andere reden het vermelden waard.Joke de Roo en Leo

Joke en Leo zijn ere-leden, en hebben als voorzitster en secretaris de vereniging jarenlang geleid.
Joke heeft als deelnemer van een wedstrijd geleerd dat je niet alles moet aannemen. Haar slachtoffer had schaafwonden, en deze maakte zij schoon met water uit een emmer die naast het slachtoffer stond. Het publiek grinnikte, het slachtoffer trok een pijnlijk blik. Overtuigd van haar parate kennis ging zij door. Na de wedstrijd kreeg zij te horen dat het slachtoffer bezig was met ramen zemen, het water bevatte dus een scheut chloor.
Op de kermis stond een boks-automaat en het slachtoffer had de wijzer wel 2x klokje rond geslagen. Met zijn rechter hand gedragen door zijn linker hand kwam deze man aan op de E.H.B.O.-post. Joke stond in de opening van de E.H.B.O.-caravan en stond het slachtoffer te woord. "Ik heb zó hard geslagen dat nu mijn vingers gebroken zijn". Joke gaf het slachtoffer een gaasje en vroeg aan de man of hij zijn vingers bloed-vrij kon maken. En dat deed de man, al stevig poetsend kreeg de man zijn vingers vrij van bloed. Een klein sneetje in de vinger werd zichtbaar. Joke keek naar de actie van de man en dacht "Uitslover".

Jos Prein

Jos is begonnen als cursist, is docent geweest en is een ervaren penningmeester. Daarnaast beheerde Jos de web-site van de vereniging. Na 38 jaar inzet is het lidmaatschap overgezet naar het ere-lidmaatschap.
Wat Jos nooit zal vergeten, is zijn leermoment: botbreuken. Om te kunnen spalken is het nodig de plaats van de breuk te bepalen. Dit doet men door de vinger op het gezonde been te leggen, en aan het slachtoffer te vragen of het kapotte been pijn doet op dezelde plek als waar de vinger op het gezonde been ligt. Jos kon de breuk niet vinden, waar hij zijn vinger ook legde. Met de opmerking van zijn docent dhr. Sjoerdsma "Als je verder naar beneden gaat, kom je de houtwormen tegen" voelde Jos zich aardig beetgenomen. Neem dus nooit aan dat iemand 2 gezonde benen heeft, de ander kan van hout zijn.